Meny
Velg seksjon Forside
Småtrinnet
Mellomtrinnet
Ungdomstrinn
Røsvikveien 1522 8220 Røsvik
Telefon: 75685000 mobil:46831186 Faks: - Send oss e-post
Redaktør: Trude Cecilie Gleinsvåg
Det er 1 dokumenter i arkivet.
Calendar
Title and navigation
Title and navigation
<<<juli 2025><<
juli 2025
mtotfls
30010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
28293031010203
04050607080910
10.trinn: Opplysning trekkfag: Skriftlig eksamen
18.05.2016 kl 09:00
00
dager
:
00
timer
:
00
min
:
00
sec
Lykke til!
Gå til Fronter
Google
Google
Oversett siden til et annet språk
Translate page to another language
Traducir la página a otro idioma
Værvarsel fra yr.no, levert av NRK og Meteorologisk institutt
Uteskolen lager røkt laks

I uke 11 har småtrinnet jobbet med en stor oppgave i uteskolen! Denne uka har de saltet laks, skyllet den, og hengt den opp til tørk. De har så røkt laksen i skolens gamme og pakket den inn. 

Røsvik skole har i en årrekke hatt partnerskapsavtale med Marine Harvest. I den forbindelse har skolen vært på besøk ved flere anledninger på alle av Marine Harvest sine 3 anlegg i fjorden. Både stamfisk og matproduksjons anleggene. Marine Harvest har vært og er en viktig samarbeidspartner for skolen. Vi kommer ut til anleggene og lærer om naturforvaltning, bærekraftig utvikling, oppdrett, havbruk, sjøvett og laks, for å nevne noe. I tillegg tilbyr de oss fisketurer og utplasseringer av elever. Vi har tidligere fått laks til både grilling, til supper, til stekefisk, bakefisk og vi har laget saltsei sammen med Marine Harvest avdeling Storvika.

Tidlig i høst fant Kato Karlsen ut at vi kunne jo prøve å gjøre noe helt nytt og spennende: å lage røkt laks. Som sagt, så gjort. Vi bet på og vi laget røkt laks med gode råvarer fra Marine Harvest og kyndig veiledning fra Kato K.

 

Målet med ukens uteskole var:

- å lære om eldre mattradisjoner, lære at en kan salte og røyke all slags fisk og kjøtt. 

- å lære om eldre konserveringsmåter

- å  lære om salting av fisk og tørking.

-å lære om røykeri

- å lære om kaldrøyking

- å lære å henge opp fisk for røyking. 

- å lære om einer og spikke einer for røyking

- å lære om å lage bål som skal lage mye røyk

- å lære å passe på at det er røyk i gammen og evt tenne opp nytt bål ved behov. 

-å lære at laksen må henge til tørk etter røykingen.

- å lære å pakke laks

- å smake på røkt laks

- å få med seg røkt laks hjem.

- å lage laks til en felleslunsj på skolen.

 

Småtrinnet fikk levert ferdig sløyet og flekt laks på tirsdags morgen fra vår samarbeidspartner Marine Harvest, avdeling Storvika. Da gikk vi i gang med salting av fisken. Vi la et lag med grovsalt i bunnen av en Gildekasse for så å legge laksen med skinnsiden ned. Vi var nøye med hvordan vi la fisken, den skal ligge "annføttes". I mellom hvert lag med fisk la vi et lag med salt. Siste laget med fisk la vi med skinnsiden opp. Dette fordi at lufta ikke skal komme til fiskekjøttet og lage misfarginger i det. Laksen ble satt kaldt i 2 døgn. Mange bruker litt sukker i saltblandingen, men det gjorde ikke vi fordi sukkeret binder vannet i fisken.

På torsdag tok vi laksen opp og da måtte vi lage kroker som vi skulle henge den opp med. Krokene ble lagd av en tykk stålstreng. Elevene observerte at saltet hadde trukket mye væske ut av laksen og det var dannet seg en saltlake i Gildekassen. Laksen måtte skylles litt og elevene fikk tørke den lett med tørkepapir. Etter at laksen var klargjort fikk elevene stikke sine selvlagde kroker gjennom fiskekjøttet og skinnet, rett under ørebeinet. Vi festet kroken der slik at fisken ikke skulle slites av kroken når den ble hengt opp. Vi bar laksen i båthuset og hengte den opp til tørk i ett døgn.

Da fredagen kom, var vi alle spente på selve røykingen. Vi måtte få gammen tett slik at røyken holdt seg inne i den. Noen av elevene fikk klatre på taket og festet en presenning over pipa. I tillegg gjorde vi klar ei presenning som skulle fungere som dør. På forhånd hadde vi fått tak i einer som noen av elevene spikket i mindre greiner.

Laksen ble hengt opp høyt innerst i gammen. Det ble fyrt opp et bål ca. kl. 9.20 og bålet bestod av halvtørr bjørkeved og einer. Det oste godt og røyken la seg som en tett tåke inne i gammen. Vi lukket gammen og lot det stå sin prøve. Vi ante ikke da om bålet kom til å gi fra seg noe varme, for da ville laksen bli varmrøkt, mens vi ville ha den kaldrøkt. Vi var flere ganger og sjekket om det var røyk der, og kl. 11.15 fyrte vi på et nytt bål som gav mye røyk. Kl. 12.30 fyrte vi opp for siste gang og kl. 15.30 åpnet vi gammen slik at luft kunne slippe inn.Vi lot laksen henge i gammen til lørdag kveld.

Lørdag kveld ble fisken tatt inn og hengt opp i kjelleren. Det var meldt 6 minusgrader natt til søndag, så vi tok ikke sjansen på å la den henge der.

Mandag morgen ble laksen tatt ned og brakt til skolekjøkkenet. Der fikk elevene være med på å skjære den opp, dele den i like stykker, plukke ut litt bein og pakke den. Selvsagt hadde vi smaksprøver, og det ble delt ut smaksprøver til alle på skolen som ville smake.

Alle elevene på småtrinnet fikk med seg en bit hjem, så vi håper at de hjemme ble fornøyde.

Røsvik skole er takknemlig for utsøkte råvarer fra Marine Harvest, og veldig god veiledning på hvordan vi skulle gjøre dette. Vi vil gjerne takke Marine Harvest for nok en gang å bistå til at elevene ved skolen får både praktisk undervisning og nyttig kunnskap.

Se bilder fra den 7 dager lange produksjonen:

 

Her har vi fått laksen hos Marine Harvest og den legges klar til salting.
Elevene salter fisken.
Salting av fisk.
Laksen legges lagvis med salt mellom lagene. Vi legger den så plant som mulig.
Grovsalt legges på.
Siste laget legges med skinnsiden opp.
Her skal vi lage kroker for å henge fisken opp.
Kroker blir satt fast i fisken.
Saltet må av fisken før den skal røykes. Her skylles den lett i vann.
Fisken tørkes lett av.
Fisken blir skyllet og tørket før den skal henges opp.
Laksen blir hengt opp til tørking i båthuset.
Her skal den henge i 1 døgn.
Gammen må tettes. Her legger vi presenning over pipa.
Her spikkes det einerbusker
Laksen skal henges opp i gammen.
Laksen er hengt opp i gammen
Laksen blir gjort ren for skjell og bein nappes ut.
Den ferdige røyka laksen er pakket inn i matpapir og aluminiumsfolie
Alle elevene fikk med seg et stykke røyket laks hjem.