Meny
Velg seksjon Forside
Småtrinnet
Mellomtrinnet
Ungdomstrinn
Artikkel
Røsvikveien 1522 8220 Røsvik
Telefon: 75685000 mobil:46831186 Faks: - Send oss e-post
Redaktør: Trude Cecilie Gleinsvåg
Det er 1 dokumenter i arkivet.
Calendar
Title and navigation
Title and navigation
<<<mai 2025><<
mai 2025
mtotfls
28293001020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
26272829303101
02030405060708
10.trinn: Opplysning trekkfag: Skriftlig eksamen
18.05.2016 kl 09:00
00
dager
:
00
timer
:
00
min
:
00
sec
Lykke til!
Gå til Fronter
Google
Google
Oversett siden til et annet språk
Translate page to another language
Traducir la página a otro idioma
Værvarsel fra yr.no, levert av NRK og Meteorologisk institutt
Besøk hos Marine Harvest, avd. Nedre Kvarv

Torsdag 26.november var 5. og 6. klasse ved skolen invitert til å besøke oppdrettsanlegget til Marine Harvest som ligger på Nedre Kvarv.

Klassene består av 10 elever men i dag var det kun 8 som deltok. Elevene ble hentet av den flotte katamaranen Korsviktinden, ved kaia i  Røsvik. Kai Robert og Øyvind tok godt i mot oss og gjennomgikk sjøvettreglene og sjekket at sikkerhetsutstyret var i orden. Deretter fortalte de om båten og planen for dagen.

Elevene skulle blant annet få være med på dagligdagse gjøremål på et oppdrettsanlegg, de skulle få fiske og se på fiskens anatomi.

Vi startet med å kjøre båten i ca 20 minutter til Kines. Der ligger lageret på land og administrasjonsbyggene til denne lokaliteten. Etter å ha hentet litt utstyr dro vi over til Nedre Kvarv. Det er et stort matfiskanlegg som inneholder omtrent 2,2 millioner laks som er i størrelsen rundt 1,5 kg. Det er 11 merder der av ulike størrelser i diameter (120 m og 160m). De fleste var på rundt 160 m, og inneholdt rundt 198 000 lakser. Kai Robert fortalte om merdene, hva det var, hva de er laget av, de ulike nettene, dybden, foring, kamera og lys. Alle elevene fikk gå på merderingen og ikke minst fikk de lov til å handfore laksen. De som ville det fikk også smake på lakseforet.

Et av de daglige gjøremålene er å tråle død fisk. I hver merde er det en stor hov som ligger i bunnen av noten. Når en fisk dør av naturlige årsaker, synker den ned i denne hoven. Hver dag sjekker havbruksarbeiderne denne hoven i hver merde. De drar den opp med hjelp av et spell/nokke slik at hoven kommer opp til overflaten. Så henter de den døde fisken ut av hoven og har det i en beholder. Beholderen ble tømt i jevne mellomrom på den store flåten Knut Hamsund i "daufisk-kverna". All død fisk blir kvernet opp og og brukt i produksjon av blant annet dyrefor.

Det var spennende å være på havet denne dagen og innimellom kraftige regnbyger og sklett, blåste det hvitt på fjorden. Heldigvis tålte alle elevene sjøgangen godt og koste seg veldig.

Videre i dagsprogrammet fikk vi være med på foring av laksen. Tidligere var det kun handforing som gjaldt. Nå styres det meste av foringen via datamaskiner fra ei stor flåte som inneholder både forlager, bysse, bad, soverom og oppholdsrom. I oppholdsrommet er en del laget slik som et kontor. Der har de masse datautstyr og monitorer som de følger med laksen med. I alle merdene er det et kamera som er nedi merden. Fra dette kameraet, som de styrer med joysticks, ser man laksens rutiner, hvordan den oppfører seg og hvor mye den spiser. De regulerer også foringen av laksen fra denne maskinen. Alle elevene fikk prøve både å styre kameraet og regulere foringen, ved kyndig hjelp av Kai Robert.

Etter en særdeles deilig lunsj og marsipankake til dessert, skulle vi få telle lakselus. Kai-Robert hentet opp lakser, og fant kun ei lus som vi fikk se på. Lakselus er en parasitt som spiser på laksens ytre skjell-lag. Laksen får da sår i ytterhuden og vil kunne få sykdommer i sårene. Derfor er det viktig å følge med laksens helse og ha avlusning i merdene når det trengs.

Kai Robert viste oss etter det hvordan man ser om det er en hann-eller hunnlaks. Han sløyde laksen og forklarte om laksens anatomi. Alle fikk kjenne på hjertet og fikk gjette på hva de ulike organene i buken var. De fikk også lov til å forklare hvilken funksjon de forskjellige organene hadde. Dette syns elevene var spennende. Etter et flott foredrag om laksens liv, fra egget og melken, til smolt, til laks, lakselevering, brønnbåt, ventemerder og slakteri, forklarte Kai Robert oss om eksporten av laksen og hvor mange land som kjøper laks fra Marine Harvest. Elevene var mektig imponerte.

Mens Kai Robert tok opp lakser til alle elevene som de skulle få med seg hjem, fikk elevene lov til å fiske sei fra den andre siden av båten. Dette var veldig moro og de elevene som ville, fikk med seg kattefisk hjem.

På hjemturen til Røsvik hadde vi oppsummering i båten sammen med Kai Robert. Alle var enige i at dette var en flott dag. De hadde lært og erfart masse og hatt det kjempemoro sammen. De mente at det var mye mer interessant og moro å lære om fisken og havet i virkeligheten, enn å lese om det i ei bok.

Klassene hadde med seg et flott havbilde som de selv hadde laget til matfiskanlegget, som takk for at de fikk komme på besøk.

Vi vil også nå rette en stor takk til Marine Harvest, med daglig leder Kai-Robert Rubbås i spissen, for nok en fantastisk, lærerik og moro dag sammen med dem.Vi setter stor pris på at Marine Harvest i Sørfold tar seg tid og bruker ressurser på å ha elever på besøk der.

 

Main Image
Bilde 1 av 41